* R'licious tipsen!



Som vanligt är det grönsakerna som är nyckeln till ett längre och friskare liv. (Foto: All over press)
Att vi ska äta fem frukter eller grönsaker om dagen har vi hört förr, men nu visar ny forskning att det kan minska risken för lungcancer med 23 procent.

Det är forskare från tio länder som deltagit i en omfattande EPIC-studie där man fann ett samband mellan lungcancer och mängden frukt och grönt.
Denna forskning tittar djupare på dambandet mellan kost och lungcancer, framförallt hos rökare!

Studien visade att de som åt åtta portioner frukt och grönt minskade risken att drabbas av lungcancer med 23 procent jämfört med de som bara åt fyra portioner frukt och grönsaker. För varje portion frukt och grönt som läggs till den dagliga kosten minskar risken för att drabbas med ytterligare fyra procent.


Lungcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna i industriländerna och beror i första hand på rökning.

Så mycket är en portion frukt och grönsaker:
1 dl kokta grönsaker, rårivna rotfrukter
1 dl råa, hackade grönsaker, till exempel gurka, lök, tomat
1 dl bär
2 msk torkad frukt och bär
1,5 dl grönbladiga grönsaker
0,75 dl fruktjuice av 100 procent frukt
1 normalstor frukt, till exempel äpple, päron (mandarin = 2, avokado = 0,5)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0