* R'licious råd!


Att nära vänner är bra att ha vet nog de flesta, men visste du hur bra nära vänner är för ditt generella välbefinnande? Enligt en tio år lång studie i Australien skyddar vänskap bland annat mot depression, hjärtsjukdomar och fetma.

Nu är det vetenskapligt bevisat att kvinnor behöver nära vänner för hälsans skull.
– När kvinnor blir mår dåligt är deras första impuls att kontakta en god vän för att prata igenom saken. Både närhet och en pratstund frigör hormonet oxytocin som har en bevisad positiv effekt på både kropp och själ, säger forskaren och författaren till boken ”Inner peace for Busy Women” Joan Borysenko.

Men du behöver inte 600 Facebook-vänner för det, det räcker med dessa sju:


 Barndomsvännen behövs för att han eller hon har varit med från början och vet det mesta om familj, hur du växte upp och vem du är. Hon eller han kan alltid påminna dig om att du fortfarande är den person du alltid varit.

 En ny vän är bra eftersom hon eller han inte har förutfattade meningar om vem du är. Gamla vänner kan göra att du fastnar i samma hjulspår och inte utvecklas. Dessutom är nya vänner bra när du behöver gå vidare i karriären, träffa nya dejter eller av annan anledning komma i kontakt med nya nätverk av människor.

 En träningskompanjon är bra att ha när lusten tryter. Hon kommer dra ut dig på en joggingtur när du parkerat dig i soffan. Alla vet att man måste träna regelbundet för att nå resultat, chansen ökar om du har en vän som gör dig sällskap.

 En yngre vän kan hålla dig uppdaterad på allt från nya teknikprylar till hur sociala nätverk fungerar. Men låt de goda råden flöda åt båda hållen och dela med dig till henne av din livskunskap och erfarenhet. Studier hr visat att en elementär grund för lycka är att känna sig behövd.

 Din makes vänner är viktiga för att ert äktenskap ska må bra. Bjud in din make till din vänkrets och bli vän med hans, det ökar chanserna att till att äktenskapet håller.

 Trots de oundvikliga konflikterna du har med mamma är relationen mellan mor och dotter ofta stark, stöttande och nära.
– Det finns ett stort värde i att ha en nära relation till sin mamma eftersom mor och dotter ofta bryr sig väldigt mycket om varandra, säger forskaren Karen L. Fingerman.

 Du skulle säkert släppa allt du har i änderna för din kompis skull men oftast ger du nte sig själv samma behandling. Men hur blir man vän med sig själv?
– Att lära känna sig själv är ett stort äventyr. Tänk på vad som får dig att bli förälskad med någon, hur genuin, ärlig och omtänksamma de kan vara, den villkorslösa kärleken de erbjuder oavsett vad som händer. Det är så du borde känna om dig själv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0