* Öka effektiviteten..



Så ökar du effektiviteten

Beta av "att göra"-listan på en gång. Så gör du för att sluta skjuta upp saker.

Du har en lång "att göra"-lista som väntar ändå kan du inte förmå dig att ta tag i en enda uppgift. En stor deadline kommer närmre och närmre, men du hittar hela tiden andra saker att sysselsätta dig med, tills du slutligen måste slita hela natten för att hinna klart.

Känns det igen? Då lider du förmodligen av "uppskjutar-sjukan". Att hela tiden skjuta upp jobbiga eller tråkiga uppgifter är oerhört vanligt, men väldigt opraktiskt. Förr eller senare måste du ju ändå ta tag i det som behöver göras, och tills du gör det kommer du att känna dig stressad och skuldtyngd.

Så gör du för att bli mer effektiv:
1. Börja med att analysera varför du skjuter upp något. Är du rädd för att misslyckas? Tycker du att uppgiften är överväldigande och jobbig?

2. Försök hitta sätt att motivera dig själv. Ett sätt kan vara att lova dig själv en belöning när du utfört uppgiften. Kanske en god lunch eller en härlig massage?

3. Be någon att hålla koll på dig. Berätta att du tänker bli färdig med en uppgift inom en viss tidsram och säg åt personen att vara på dig för att se till att du verkligen gjort den.

4. Tänk igenom de negativa följderna ditt uppskjutande kan få.

5. Om uppgiften känns för stor, dela upp den i mindre deluppgifter och beta istället av dem en och en. Ge dig själv en ordentlig klapp på axeln när du blivit färdig med varje sak. När du väl börjat bocka av uppgifter från listan stiger ditt självförtroende och din arbetsglädje ökar.

6. Om en uppgift känns olidligt jobbig, säg till dig själv att du bara behöver arbeta med den i 10 minuter. Då känns det mer hanterbart. Ofta är det svåraste att komma igång – chansen är stor att när de 10 minuterna passerat är du så inne i uppgiften att du fortsätter av bara farten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0