* R'licious tipsen!




Så botar du din blyghet

Får du hjärtklappning under jobbmötet och rinner svetten på mingelfesten? tipsen som gör dig självsäker i alla situationer.

 Blyga människor är ofta väldigt medvetna om sitt eget beteende och oroar sig för hur andra uppfattar dem. De känner obehag i sociala situationer och är rädda för att bli avslöjade som en bluff. Därför undviker de alla sociala situationer för att slippa ångest.

 Blyghet beror inte på arv och miljö, utan gener, miljö och relationen mellan de två. En amerikansk studie visar att cirka 80 procent blir blyga ibland och att en bråkdel av dem utvecklar social fobi. I Sverige är siffran ännu oklar. Många som har social fobi är också extremt blyga, men alla extremt blyga lider inte av social fobi.

 Det går att träna bort sin blyghet
genom att inte tänka som en skygg människa och att ändra sitt tankemönster. Försök att vara utåtriktad och inse att du faktiskt inte står i centrum. Allt går smidigare om du följer med konversationen och lyssnar på vad folk säger istället för att endast fundra på hur du uppfattas.


Tips!

 Nya kontakter

Slösa inte tid genom att försöka tänka ut den mest intelligenta öppningsrepliken. Ingen minns en samtalets första meningar, däremot skapas kontakt.

 Mingelfester
Välj ut en person som verkar harmlös och våga dig fram och säg något. Det är lättare att få kontakt med någon som inte är festens mittpunkt.

 Tala inför andra
Här handlar det om att öva i alla sammanhang, både hemma och i situationer där det är ett måste att ställa dig upp framför andra människor. Gör ett genrep innan och ha gärna ett papper med stödord. Att memorera hela talet är ingen idé, det blir lätt stelt och tråkigt.

 Samtalsterapi
KBT (Kognitiv beteende terapi) är effektivt och hjälper människor att ändra tankar och beteende.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0