* R'licious tipsen!


Det är svårt att inte falla för frestelser vid tre-fikat eller när man satt sig tillrätta i soffan framför favoritprogrammet. Vid dessa tillfällen är det bra att kunna ta till goda och nyttiga snacks eller mellanmål, istället för att hugga på den där chokladkakan som hägrar.

Men det kan vara svårt att veta vad som är bra alternativ.
– Det kan vara bra att tänka på att mellanmålen gärna får innehålla proteiner som ger lite mättnad, alternativt en frukt som är enkelt att ta till och som stillar det värsta suget, säger dietisten Josefine Jonasson till Aftonbladet.

Det viktigaste när man ska äta mellanmål är att inte göra det till en stor måltid. Ta bara fram det du tänkt äta, istället för att duka fram mackor och pålägg, tipsar Josefine.


Här är fem exempel på munsbitar med endast 100 kalorier när suget sätter in.


1. Rostade snacks som du gör själv av en dryg matsked pumpafrön och en dryg matsked solroskärnor. Rosta i het gjutjärnspana i 5-0 sekunder och salta. Frön och nötter innehåller väldigt mycket kalorier, men bra fett och protein. Begränsar man mängden är det här ett bra mellanmål.

2. Tre skivor skinka (50 gram), klicka ut en matsked keso på varje och krydda med lite citronpeppar. Rulla till tre rullar. Det här är ett nyttigt, mättande och proteinrikt mellanmål.

3. Smoothie-glass kan du göra genom att blanda 2 dl tinade eller färska bär med 1,5 dl naturell yoghurt, söta med sötningsmedel om du vill. Ställ blandningen i frysen i ett par timmar. Det här kan fungera som ett nyttigare alternativ till glass, men även som ett nyttigt och gott mellanmål.

4. Ett annat bra mellanmål med bra fetter får du om du blandar en halv tärnad avokado med en halv tärnad tomat och pressar citron över. Tillsätt tre droppar olivolja och salt och peppar.

5. Lyxmellis blir det om du steker ett par matskedar hackad rödlök i en halv tesked olivolja. Tillsätt en halv tesked vitvinsvinäger eller pressa över citron, samt 60 gram musslor från en burk (avrunnen vikt). Musslorna ska bli lätt varma, det tar mindre än en minut. Mättande mellanmål som innehåller protein.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0