* Allergisk mot sminket?



Därför kan smink ge allergiska reaktioner

Har din hud någonsin reagerat negativt på någon typ av makeup? Vad beror det på - och vad gör man åt det? Vi reder ut begreppen.

Har du känslig hy finns det risk för allergiska reaktioner när du använder olika typer av makeup.

Tecknen på att du fått
en negativ hudreaktion är oftast att det börjar klia, svida eller bränna på huden. Därefter uppstår ofta en rodnad eller svullnad och huden kan senare börja flagna.

Dermatologen Jeannette Graf berättar för Allure.com att det finns två typer av allergiska reaktioner. Antingen beror det på att produkterna irriterar redan skadad hud, till exempel om du skrubbat ansiktet för hårt, om du bränt dig i solen eller om du fått ett sår. I dessa fall kan du få en allergisk reaktion mot produkter du i vanliga fall inte har några problem med.

I det andra fallet handlar det om att du är allergisk mot en specifik ingrediens i makeupprodukten. Oavsett vad det beror på brukar symtomen vara desamma och behandlas på samma sätt.

Börja med att tvätta
bort produkten från huden. Applicera en kylande kompress för att dämpa svullnad och rodnad. Du kan även applicera aloe vera-gel eller en receptfri hydrokortisonsalva. Fortsätter symtomen i flera dagar är det dags att uppsöka en hudläkare. Ta då gärna med dig produkten som orsakat reaktionen. Vet du med dig att du har känslig hy så försök att använda oparfymerade produkter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0