* R'licious tipsen!


Så blir du lyckligare

 Endorfiner, serotonin och oxytocin är kroppens egna droger som kan göra dig hög av glädje. De aktiveras till exempel när du klarat av en stor utmaning, tränat eller firat av ett stort leende. Eufori skapas med andra ord i hjärnan eftersom det är den som säger till när kroppen ska tillverka endorfiner, serotonin och oxytocin.

 Dessa ämnen påminner om morfin och får oss att bli avslappnade, dämpar smärta och ångest, stärker reaktionsförmågan och immunförsvaret och dämpar stress. Det finns en rad olika funktioner som man ännu vet ganska lite om, men hittills har man kunnat konstatera att endorfinerna håller oss vakna om vi blir sårade och hjälper oss vid extrem smärta, som när vi föder barn till exempel.

 Men det är inte bara i extremfall som endorfinerna produceras. Vi kan själva påverka produktionen av kroppens lyckoämnen. När vi tränar frigörs inte bara endorfiner utan även andra ämnen som påverkar vårt välbefinnande positivt. Serotonin, noradrenalin och dopamin aktiveras när vi rör på oss.

 Men produktionen stiger även när vi skrattar och ler, är vi glada ökar produktionen av lycka, viket resulterar i en positiv spiral.

 Solsken kan ge samma effekt eftersom solen påverkar produktionen av serotonin och melatonin. Närhet och beröring är ett annat knep för den som vill sätta igång produktionen av oxytocin som även kallas ”gos-hormonet”. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0